Created jtemplate joomla templates

 
 
Δευτέρα, 10 Φεβρουάριος 2014 14:40

Πως να φτάσουμε μέχρι τα εκατό! Μυστικά μακροζωίας!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Πως να φτάσουμε μέχρι τα εκατό! Μυστικά μακροζωίας! Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

Το μυστικό της μακροζωίας, το ελιξήριο της νεότητας, το "δώρο" της Κρήτης και το θαύμα του νερού! Ο βραβευμένος καρδιολόγος και γηρίατρος, Θάνος Μπενέτος που ζει και εργάζεται στη Γαλλία, αποκαλύπτει πως μπορεί κανείς ν' αντισταθεί στο χρόνο! Τη συνέντευξη διαβάσαμε στο formamag.gr. Ο ίδιος αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση επιστήμονα, απ' αυτές που σε κάνουν να αισθάνεσαι υπερήφανος για την καταγωγή σου. Συγγραφέας του βιβλίου "Το αλφαβητάρι του αιωνόβιου" με συμβουλές για να τα...εκατοστήσουμε, διευθύνει το Τµήµα Γηριατρικής του Πανεπιστηµιακού Νοσοκοµείου του Νανσί αλλά και το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης για τη Γήρανση. Παράλληλα είναι µέλος του Διοικητικού Συµβουλίου της Παγκόσµιας Οργάνωσης Γηριατρικής και Γεροντολογίας!

 

"Από τι εξαρτάται η µακροζωία;

Κατά 25-30% από τα γονίδια. Αν όµως καπνίζεις ένα πακέτο τσιγάρα κάθε µέρα, χάνεις το προνόµιο των γονιδίων. Εξαρτάται επίσης από τον τρόπο ζωής κατά 45-50%, ενώ αποµένει ένα 25% στην τύχη ή την ατυχία. Γι αυτό είναι απαραίτητες η πρόληψη και η θεραπεία, η αντιµετώπιση κυρίως των επιπλοκών σε ασθένειες που σχετίζονται µε τη γήρανση όπως ο καρκίνος, η καρδιακή ανεπάρκεια και διάφοροι τύποι άνοιας, αλλά και διάφορες ενέργειες που µπορούν να επιβραδύνουν τη γήρανση των κυττάρων, των ιστών ή των οργάνων.

Λέγεται πως αυτό το κατορθώνουν, ανάµεσα στα άλλα, οι διατροφικοί περιορισµοί και τα αντιοξειδωτικά...

Ναι, αν και τα µέχρι τώρα πειράµατα αφορούν στα ζώα. ?εν διαθέτουµε κλινικές αποδείξεις για τον άνθρωπο. Βέβαια εδώ και δεκαετίες ξέρουµε πως µπορούµε να παρατείνουµε τη ζωή µας αν περιορίσουµε τη λήψη θερµίδων. Η διατροφή γενικά παίζει τεράστιο ρόλο στο πώς γερνάµε, ενώ η µεσογειακή διατροφή κερδίζει όλα τα αβαντάζ, µε το ελαιόλαδο να παίζει σηµαντικό ρόλο για την υγεία µας όπως και τα φρούτα και τα λαχανικά. Προσωπικά δίνω µεγάλη σηµασία στην ισορροπηµένη διατροφή και είµαι εναντίον κάθε αυστηρής δίαιτας. Ένας από τους σηµαντικότερους κανόνες ακόµα και για τη µακροβιότητα είναι το "µέτρον άριστον". Μια γυναίκα λοιπόν 56 χρόνων που δεν είναι παχύσαρκη, δεν υποφέρει από κάποια σοβαρή αρρώστια και δεν καπνίζει έχει µεγάλη πιθανότητα να φτάσει τα 90. Βέβαια, αν είναι µόνη, µειώνονται οι πιθανότητες να ζήσει τόσο πολύ διότι οι γυναίκες χωρίς σύντροφο έχει παρατηρηθεί πως έχουν περισσότερα προβλήµατα χρόνιων παθήσεων, αρθριτικά, αϋπνίες, µέχρι και το πιο απλό, όπως δυσκοιλιότητα.

Yπάρχει ελιξίριο της νεότητας;

Κοιτάξτε, το νερό είναι το βασικό αντιγηραντικό µέσο των κυττάρων, ενώ τα παράγωγα που υπάρχουν στο κόκκινο κρασί βοηθάνε τα κύτταρα να ξανανιώσουν. Κάπου εκεί δηλαδή ίσως µιλάµε για ελιξίριο νεότητας. Βέβαια, όσον αφορά στο κρασί, εννοούµε µέχρι δύο ποτηράκια την ηµέρα - ποτέ περισσότερο, γιατί τότε τα αποτελέσµατα είναι τα αντίθετα.

Ποιος τόπος θα µπορούσε να µας εξασφαλίσει κατά τη γνώµη σας καλύτερη ποιότητα ζωής;

Η Ελλάδα κλιµατολογικά είναι ευνοηµένος τόπος, πλην όµως η Αθήνα είναι µέσα στο άγχος και τη µόλυνση. Θα έλεγα λοιπόν η Κρήτη, που έτσι και αλλιώς εδώ και δεκαετίες ξεχωρίζει για τη σωστή διατροφή που υιοθετεί.

Στο βιβλίο σας τονίζετε πως υπάρχουν πολλοί µύθοι σχετικά µε τις βιταµίνες και τα συµπληρώµατα διατροφής...

Δεν αρνούµαι πως είναι χρήσιµες για τον οργανισµό όταν τις παίρνουµε µέσα από τις φυσικές τροφές. Σίγουρα όµως ένα φυσιολογικό άτοµο χωρίς διατροφικά προβλήµατα δεν χρειάζεται συστηµατική λήψη βιταµινούχων συµπληρωµάτων. Μάλιστα, µερικές έγκυρες µελέτες αποδεικνύουν πως τα συµπληρώµατα µπορεί να αποδειχτούν έως και επικίνδυνα.

Υπάρχουν άλλοι βασικοί κανόνες που φρενάρουν τη φθορά του χρόνου;

Το να έχεις κοινωνικές επαφές, να είσαι δηλαδή κοινωνικά δραστήριος, να ασκείς το µυαλό και το σώµα σου, να ζεις µε ένταση, καθώς ακόµα και το απλό ελεγχόµενο στρες στην καθηµερινότητα χαρίζει ζωή. Έρχεσαι επίσης κόντρα στο χρόνο όταν φροντίζεις να µαθαίνεις συνέχεια καινούργια πράγµατα και όταν βλέπεις τη ζωή µε αισιοδοξία. Επιπλέον το γέλιο είναι ευεργετικό, οι αισιόδοξοι που χαµογελούν συχνά ζουν περισσότερο και καλύτερα από τους µουρτζούφληδες!

Μπορούµε να παρέµβουµε γενετικά ή µέσω φαρµάκων στη διαδικασία της γήρανσης;

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από πειράµατα σε κύτταρα ή και σε ζώα, αλλά σε κλινικό επίπεδο δεν έχουµε καταφέρει να βρούµε αποδείξεις.

Ο έρωτας συµβάλλει στο να δείχνεις νεότερος;

Η ερωτική διάθεση δείχνει πως δεν είσαι αποµονωµένος, όσοι δηλαδή κάνουν σεξ αφήνουν στην άκρη το καβούκι τους, άρα και τη µοναξιά τους. Προσωπικά σε αυτό το σηµείο να σας τονίσω πως για µένα µια λέξη-κλειδί για τη µακροβιότητα, πέρα από την καλή διατροφή και την άσκηση, είναι η κοινωνικότητα, γιατί διαφορετικά µπορεί ακόµα και να πεθάνεις από µοναξιά..."

 

Image courtesy of Ambro at FreeDigitalPhotos.net

 

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 10 Φεβρουάριος 2014 22:38

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.