Created jtemplate joomla templates

 
 
Κυριακή, 18 Οκτώβριος 2015 23:53

Το κάπνισμα μειώνει κατά 50% τη γονιμότητα!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το κάπνισμα μειώνει κατά 50% τη γονιμότητα! Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net

Τί σχέση έχει η υπογονιμότητα με το κάπνισμα; Μόλις έξι απλές, εύστοχες ερωτήσεις αρκούν για να μάθετε όλη την αλήθεια! Τις απαντήσεις μας δίνει η Δρ. Ελένη Κοντογιάννη, Εμβρυολόγος-γενετίστρια κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.grΜήπως να το ξανασκεφτείτε πριν ν' ανάψετε το επόμενο τσιγάρο;

 

Μειώνει το κάπνισμα τις πιθανότητές μου να κάνω παιδί;

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υπογονιμότητας τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες.

Το κάπνισμα αυξάνει τις πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας και επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, μειώνει τις πιθανότητες γονιμοποίησης και επίτευξης εγκυμοσύνης.

Επηρεάζει το κάπνισμα τα ωάρια ή τα σπερματοζωάρια;

Τα τσιγάρα περιέχουν εξαιρετικά τοξικές ουσίες όπως η νικοτίνη, το υδροκυάνιο και το μονοξείδιο του άνθρακα και βαρέα μέταλλα, που συμβάλλουν στη μείωση της παραγωγής ωαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι οι καπνίστριες φθάνουν στην εμμηνόπαυση από ένα έως τέσσερα χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν.

Οι άνδρες καπνιστές, μπορεί να έχουν χειρότερη ποιότητα σπέρματος, με μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και μικρότερη κινητικότητα, αλλά και αυξημένο αριθμό ανώμαλων μορφολογικά σπερματοζωαρίων.

Το κάπνισμα επίσης επηρεάζει την ικανότητα του σπερματοζωαρίου να γονιμοποιήσει το ωάριο.

Πως μπορεί το κάπνισμα να επηρεάσει την ικανότητά μου να μείνω έγκυος; 

Οι γυναίκες που καπνίζουν δεν συλλαμβάνουν τόσο εύκολα όσο εκείνες που δεν καπνίζουν.

Τα ποσοστά υπογονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που καπνίζουν είναι σχεδόν διπλάσια σε σχέση με τους μη-καπνιστές.

Οι πιθανότητες να υπάρξει πρόβλημα γονιμότητας αυξάνεται, όσο αυξάνεται κι ο αριθμός τσιγάρων που καπνίζει ημερησίως μία γυναίκα.

Στις θεραπείες υποβοηθούμενης γονιμότητας, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, ο παράγοντας κάπνισμα είναι σίγουρα ανασταλτικός.

Οι γυναίκες που καπνίζουν χρειάζονται πιο ισχυρή φαρμακευτική αγωγή για να παράγουν ωάρια, έχουν λιγότερα ωάρια, αλλά και 30% μικρότερες πιθανότητες να επιτευχθεί εγκυμοσύνη, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν και κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση.

Επειδή το κάπνισμα βλάπτει το γενετικό υλικό στα ωάρια και το σπέρμα, το ποσοστό αποβολών και τα προβλήματα υγείας στο νεογέννητο αυξάνονται στους καπνιστές. Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν μία εγκυμοσύνη με προβλήματα σε σχέση με τις μητέρες που δεν καπνίζουν. Υπάρχουν επίσης περισσότερες εξωμήτριες κυήσεις στις καπνίστριες.

Έχει το κάπνισμα επιπτώσεις στο παιδί μου;

Οι γιοί γυναικών που κάπνιζαν μισό πακέτο (ή περισσότερο) την ημέρα, έχουν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης του εμβρύου. Τα μωρά που γεννιούνται με χαμηλότερο από το αναμενόμενο βάρος, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν θέματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, όπως διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα μωρά, οι γονείς των οποίων είναι καπνιστές, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπα με το Σύνδρομο Αιφνιδίου Νεογνικού Θανάτου (SIDS), αλλά και να εκδηλώσουν άσθμα.

Εγώ δεν καπνίζω, αλλά ο σύντροφός μου καπνίζει. Μπορεί το παθητικό κάπνισμα να έχει επιπτώσεις στη γονιμότητά μου;

Το παθητικό κάπνισμα προκαλεί τους ίδιους κινδύνους που αναφέραμε πιο πάνω στις γυναίκες, αλλά σε μικρότερο βαθμό.

Αν σταματήσω να καπνίζω, αυξάνονται οι πιθανότητες να έχω μία φυσιολογική εγκυμοσύνη;

Ναι! Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα, αν και η μείωση της παραγωγής ωαρίων που έχει συμβεί μέχρι τότε, είναι μη-αναστρέψιμη. Το ποσοστό επιπλοκών στην εγκυμοσύνη εξαιτίας του καπνίσματος πάντως μειώνεται όλο και περισσότερο, όσο περνάει καιρός από τη στιγμή που σταματά κάποιος το κάπνισμα.

 

γράφει η Δρ. Ελένη Κοντογιάννη, Εμβρυολόγος-γενετίστρια, Επιστημονική Διευθύντρια IVF & Genetics κι επιστημονική συνεργάτιδα του www.4yourfamily.gr 

Τη βρίσκετε και στο www.ivfgreece.gr

Image courtesy of nenetus at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 19 Οκτώβριος 2015 00:06

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.