Created jtemplate joomla templates

 
 
Πέμπτη, 28 Μάιος 2015 22:37

Μαθητές λυκείου δημιουργούν συσκευή εντοπισμού παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, αξίας μόλις 25 ευρώ!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ιστορίες τρόμου για μαμάδες που έχασαν το παιδί τους μέσα σε χώρους με πολύ κόσμο; Για απόπειρες ή απαγωγές παιδιών; Είναι ο εφιάλτης κάθε γονιού.

Πως θα μπορούσαμε να ξέρουμε αμέσως που είναι το παιδί μας εάν τύχει να ξεφύγει από την προσοχή μας; Την απάντηση έδωσε μια πολύ δημιουργική ομάδα μαθητών Λυκείου από τα Εκπαιδευτήρια Δούκα, που με την καθοδήγηση του "Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece)", μέσω του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του οργανισμού, δημιούργησαν δύο τύπους ρολογιών και ένα πορτοφόλι. Τοποθέτησαν μέσα μια συσκευή ανίχνευσης και με τη βοήθεια εφαρμογής σε smartphone εντοπίζονται άνθρωποι που μπορεί να κινδυνεύουν.

Το παιδί μας φοράει το ρολόι κι αν ξεφύγει από την προσοχή μας, μπορούμε -χρησιμοποιώντας το κινητό μας - να δούμε ταχύτατα που βρίσκεται.    

"Όπου κι αν είναι το παιδί, μέσω του Crowd GPS, μπορεί να εντοπιστεί αμέσως" εξηγεί ο μαθητής της Α Λυκείου, Γιώργος Λιβάς, ένας από τους δημιουργούς της συσκευής ανίχνευσης που τα παιδιά ονόμασαν "WE CARE". "Από τη στιγμή που υπάρχουν γύρω από το παιδί άνθρωποι με κινητά, η συσκευή μας, χρησιμοποιεί το δίκτυο δεδομένων της κινητής τηλεφωνίας και έτσι το άτομο, είτε είναι μικρό παιδί, είτε ηλικιωμένος, εντοπίζεται. Είναι πολύ απλό στη χρήση μπορεί να το κάνει ο καθένας."

Εντυπωσιασμένη και η υπηρεσία ανεύρευσης ατόμων "SILVER ALERT" 

Για το καινοτόμο προϊόν τους, έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον η υπηρεσία ανεύρεσης ατόμων "SILVER ALERT".

"Μας είπαν ότι δεν έχουν ξαναδεί κάτι παρόμοιο, ούτε από μεγάλες εταιρίες που τους έχουν επισκεφθεί", τονίζει η μαθήτρια της Α Λυκείου, Ξένια Βρεττάκου, μέλος της ομάδας που δημιούργησε τη συσκευή. "Άλλα προϊόντα που τους έχουν παρουσιάσει μέχρι τώρα ήταν πολύ ακριβά, ογκώδη και η μπαταρία δεν διαρκούσε πολύ".

Τα παιδιά οδηγήθηκαν στη σύλληψη αλλά και την υλοποίηση της ιδέας τους, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων «Εικονική Επιχείρηση», που πραγματοποιείται στο σχολείο, το οποίο μαθαίνει στους μαθητές να στήνουν βήμα-βήμα τη δική τους μαθητική επιχείρηση.

Ο ΣΕΝ/JA Greece (www.senja.gr), φορέας του παγκόσμιου μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide (www.jaworldwide.org), παρείχε την καθοδήγηση, το εκπαιδευτικό υλικό και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, μέσω του Συμβούλου – Εθελοντή που αναλαμβάνει να συντονίσει και να παροτρύνει το έργο της ομάδας. Και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς , οι μαθητές, με τη βοήθεια δύο καθηγητών αλλά και ενός εθελοντή που είναι στέλεχος μεγάλης εταιρείας, τα παιδιά κατάφεραν να δημιουργήσουν σύστημα εντοπισμού.  Έχουν υπολογίσει το κόστος του μόλις στα 25 ευρώ, ενώ η μπαταρία διαρκεί περίπου 2,5 χρόνια.  Δουλεύουν ώστε το προϊόν τους να βγει κανονικά στην αγορά, ενώ έχουν ήδη παραγγελίες για τα ρολόγια και τα πορτοφόλια που έχουν ενσωματωμένη τη συσκευή.

Το πολύ σημαντικό αυτό επίτευγμα των μαθητών δε θα είχε πάρει "σάρκα και οστά", χωρίς το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων.

"Το business plan που μας έμαθε ο ΣΕΝ να φτιάχνουμε, μας βοήθησε πάρα πολύ για να μπορέσουμε να δομήσουμε αυτό το προϊόν και να το κάνουμε προσιτό", λέει η Ξένια, και η συμμαθήτριά της, Στεφανία Γεωργαντά, συμπληρώνει: "Μάθαμε να κάνουμε και έρευνα αγοράς, για να βρούμε τα κατάλληλα υλικά έτσι ώστε να έχουμε ένα προϊόν και ποιοτικό και οικονομικό αλλά και να αποφέρει κέρδος στην επιχείρηση."

Οι μικροί επιχειρηματίες που παρακολούθησαν με μεγάλο ενθουσιασμό τα μαθήματα όλη τη χρονιά, θα διαγωνιστούν με άλλες 70 ομάδες σχολείων από όλη την Ελλάδα. Επιδιώκουν τη νίκη, έτσι ώστε να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στο διεθνή διαγωνισμό τον Ιούλιο για την "Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση" της Ευρώπης.

"Φυσικά θέλουμε να κερδίσουμε, αλλά πιο πολύ νιώθουμε πολύ τυχεροί που με αφορμή το διαγωνισμό του Σωματείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, ανακαλύψαμε πολλά για τους εαυτούς μας που δεν τα ξέραμε. Είδαμε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε ως ομάδα, παραμερίζοντας τους τίτλους. Ότι μπορούμε με βιωματικό τρόπο να μάθουμε όλες τις πτυχές που έχει η ανάπτυξη μιας επιχείρησης. Μας αρέσει που οι άλλοι μας βλέπουν όχι απλώς σαν μαθητές αλλά σαν νεαρούς επιχειρηματίες", λέει με ενθουσιασμό ο μαθητής της Α Λυκείου, Δημήτρης Ντάρας και καταλήγει: "Όλα αυτά είναι μέρος μιας εμπειρίας πραγματικά μοναδικής".

Τα παιδιά ακολούθησαν το πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece, με την πολύτιμη βοήθεια των δύο καθηγητών τους, Νίκου Πολύδωρου και Ανδρέα Στριφτάρα.

"Είμαι πολύ υπερήφανος για τους μαθητές μου, για τους συνεργάτες μου, κι επειδή προέρχομαι από το χώρο των επιχειρήσεων, θα έλεγα μακάρι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι να είναι ακριβώς έτσι, να υπάρχει αυτή η πολύ δυνατή συνεργασία" αναφέρει ο κ. Στριφτάρας. "Ευχαριστούμε πολύ το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, προσφέρει μια πραγματικά μια μεγάλη ευκαιρία για μάθηση και δημιουργία που δε θα την είχαμε".  

Πολύ σημαντικός ήταν και ο ρόλος του εθελοντή Γιώργου Νταλάκα, στέλεχος της εταιρείας S&B, που έδωσε στα παιδιά την σπάνια ευκαιρία να μάθουν μυστικά από τα άδυτα των επιχειρήσεων και να τους οδηγήσει να βρουν αποτελεσματικές λύσεις στην εφαρμογή τους, μέσω της μεθόδου της αμφισβήτησης, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι μαθητές.

Τους μαθητές συνάντησε η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΣΕΝ/JA Greece, Ανθή Καλομοίρη. Τους συνεχάρη για τη δουλειά τους και τους ευχήθηκε καλή επιτυχία. "Ο κυριότερος στόχος του ΣΕΝ είναι να βγεί μέσα από το στήσιμο της εικονικής επιχείρησης η ομαδικότητα, η κριτική σκέψη και τα ταλέντα σας", είπε στους μαθητές."Έχετε ήδη αποκτήσει από τα μαθητικά σας χρόνια μια προϋπηρεσία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό κέρδος για την σταδιοδρομία σας".

 

Το άρθρο υπογράφει η δημοσιογράφος, Μαρία Γιαννέτου. 

Τελευταία τροποποίηση: Παρασκευή, 29 Μάιος 2015 09:24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.