Created jtemplate joomla templates

 
 
Παρασκευή, 14 Νοέμβριος 2014 17:55

Εκπαίδευση τουαλέτας. Μια "αποστολή" που απαιτεί υπομονή!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εκπαίδευση τουαλέτας. Μια "αποστολή" που απαιτεί υπομονή! Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στη χρήση της τουαλέτας, το παιδί σας πρέπει να μάθει να συντονίζει φυσικές και γνωστικές διεργασίες. Πρέπει να εξοικειωθεί με το σώμα και τις λειτουργίες του, να καταλάβει τι πρέπει να κάνει στην τουαλέτα, να δημιουργήσει ένα σχέδιο για να φτάσει εκεί, ν' αρχίσει να τη χρησιμοποιεί συνειδητά, να παραμείνει στο μέρος αυτό όσο απαιτείται για να τελειώσει την ανάγκη του, πράγματα δηλαδή που απαιτούν μνήμη και συγκέντρωση. Καθ’ όλη τη διαδικασία μάθησης πρέπει να είναι σε θέση να κατανοεί τις εξηγήσεις και τις εντολές σας, καθώς και τις απαντήσεις σας σε κάποιο βαθμό.

Σε μερικές περιπτώσεις τα παιδιά αντιστέκονται στην χρήση τουαλέτας διότι φοβούνται συναφείς ήχους, τα υδραυλικά ή διάφορα εξαρτήματα. Μπορεί να νιώσουν άβολα ή να φοβούνται, συναισθήματα που σχετίζονται με το κάθισμα στην τουαλέτα και το ενδεχόμενο να πέσουν μέσα.

Τα παιδιά που θα πετύχουν την ανεξαρτησία τους, γρήγορα μπορεί να αντισταθούν σε καλές πρακτικές υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Αυτό συμβαίνει καθώς θέλουν να φύγουν από το δωμάτιο και να αποδράσουν για παράδειγμα, από τον ήχο που κάνει το καζανάκι της τουαλέτας ή γιατί νομίζουν πως το νερό απ’ την τουαλέτα θα βγει απ' τη βρύση.

Τα περισσότερα παιδιά αντιμετωπίζουν συχνά πυκνά "ατυχήματα" (π.χ.βρέχονται) απ' τη στιγμή που μαθαίνουν πότε και πώς να χρησιμοποιούν το μπάνιο, επειδή δεν έχουν "σχέδιο" που να τα μεταφέρει στο δωμάτιο αρκετά συχνά ώστε ν' αποκτήσουν καλές συνήθειες. Επίσης μπορεί να επιλέξουν να βιαστούν να γυρίσουν πίσω σε αυτό που έκαναν ή να τρέξουν για ν' απολαύσουν μια πιθανή "ανταμοιβή" τους για την χρήση του μπάνιου.

Συχνά, το πιο δύσκολο εμπόδιο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς και για τους φροντιστές τους είναι η έλλειψη προγραμματισμού και σχεδιασμού σε δημόσιες τουαλέτες και σε μπάνια σε ιδιωτικές κατοικίες. Άγκιστρα και μπάρες ισορροπίας, πάγκοι των δύο φύλων και δωμάτιο για έναν ενήλικο και βοηθό είναι σπάνιο να βρεθούν. Σε  μεγαλύτερα παιδιά και έφηβους με εγκεφαλική παράλυση ή παράλυση πρέπει να παρέχονται εγκαταστάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν την ανάγκη τους για ένα παγκάκι και ανυψωτικό μηχάνημα. Τουλάχιστον ένα παγκάκι κι έναν ιδιωτικό χώρο για την αλλαγή τους, ώστε να μην απαιτείται να ξαπλώνουν στο πάτωμα.

Υπάρχουν πολλές στρατηγικές για την ενθάρρυνση των παιδιών, ώστε να μάθουν και ν' αποκτήσουν επαρκείς δεξιότητες στο μπάνιο. Ορισμένες συστάσεις είναι βιβλία ιστοριών που εξηγούν όλες τις πτυχές της εμπειρίας στο μπάνιο, διαγράμματα ανταμοιβής, η τοποθέτηση κανόνων στο μπάνιο και βοηθήματα τεχνολογίας τόσο απλά, όπως ένα "ένθετο" τουαλέτας κι ένα σκαμνάκι. Μερικά παιδιά επίσης, αισθάνονται μεγάλη υπερηφάνεια όταν καταφέρνουν να πατούν μόνα τους το καζανάκι.

Τυχόν πίεση απ' τους παππούδες, αδέρφια και άλλους, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερη αναστάτωση στους γονείς ή να οδηγήσει σε καθυστέρηση ή αδιαφορία σε ότι έχει να κάνει με την εκπαίδευση των παιδιών στην τουαλέτα. Να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από μια υποστηρικτική, στοργική σχέση, μεταξύ γονέα και παιδιού.  

 

γράφει η Γεωργία Σπύρου, ειδική παιδαγωγός κι επιστημονική συνεργάτιδα του 4yourfamily.gr. 

Τη βρίσκετε και στο specialedu.gr

Image courtesy of artur84 at FreeDigitalPhotos.net

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.