Created jtemplate joomla templates

 
 
Τρίτη, 25 Νοέμβριος 2014 16:46

Τι πρέπει να σταματήσουν οι γονείς να κάνουν, για να μην...αποτρελαθούν!

 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Τι πρέπει να σταματήσουν οι γονείς να κάνουν, για να μην...αποτρελαθούν! Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Πόσο εύκολο είναι τελικά να χάσει ένας γονιός και κυρίως ένας νέος γονιός το μυαλό του; Η συγγραφέας JJ Keith στο πρώτο της βιβλίο Motherhood Smotherhood: Fighting Back Against the Lactivists, Mompetitions, Germophobes, and So-Called Experts Who Are Driving Us Crazy, περιγράφει ακριβώς αυτό. Γι αυτό πάρτε χαρτί και μολύβι και κυρίως πάρτε...τις αποφάσεις σας! Κανείς δεν είναι τέλειος!  Ιδού λοιπόν τι πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε ως γονείς, για να διατηρήσουμε σώας τας φρένας! 

1) Να λαμβάνουν πάρα πολλές συμβουλές

Αντιλαμβάνομαι την αντίφαση: Συμβουλεύω τους ανθρώπους να μη δέχονται πάρα πολλές συμβουλές! Πιστέψτε με όμως. Στις πρώτες ημέρες μου ως μητέρα, έψαξα και πήρα πάρα πολλές συμβουλές από εγχειρίδια ανατροφής παιδιών, απ' τον Δρ. Google αλλά και τυχαίους ανθρώπους. Μερικές συμβουλές ήταν καλές, αν όμως δεν τις φιλτράρετε θα τρελαθείτε! 

2) Να προσποιούνται οτι έχουν τον έλεγχο της ζωής τους

Μόλις φέρατε ένα νέο πρόσωπο στη ζωή σας κι αυτό το άτομο είναι ασυγκράτητο. Τα μωρά είναι παγκοσμίως γνωστά για το οτι δεν κοιμούνται όταν πρέπει, για την υπερβολική τους δραστηριότητα όταν πηγαίνετε επιτέλους στο μανάβικο και γενικά είναι εγωιστές γιατί... είναι δικαίωμά τους, υποθέτω!  Δεν είναι ότι το μωρό σας είναι το αφεντικό της ζωής σας τώρα, αλλά...Καλά, εντάξει. Ίσως είναι κατά κάποιο τρόπο το αφεντικό της ζωής σας. Τουλάχιστον για κάποιο διάστημα. 

3) Να προσπαθούν να καλάβουν τι κάνουν

Κάθε φορά που πλησιάζω στη σκέψη πως ξέρω τι κάνει ένας γονιός, τα παιδιά μου με διαψεύδουν.Όταν για παράδειγμα ένιωσα πως είχα ιδέα για το πως πρέπει να χειρίζεσαι ένα μωρό, αυτό άρχισε να μπουσουλάει. Τελείως νέα ισορροπία. Όταν τελικά έμαθα πως να βάζω ένα μωρό για ύπνο, αυτό άρχισε να μιλάει και τότε έπρεπε ακόμα και να "διαπραγματευτώ" τον ύπνο! 

Και ξαφνικά είχα κι άλλο ένα μωρό, με μια εντελώς διαφορετική προσωπικότητα κι έπρεπε να μάθω τα πάντα, ξανά απ' το μηδέν!

4) Να σκέφτονται πως όλα τα μωρά είναι το ίδιο

Ακόμη και τα πιο βρέφη, έχουν τη δική τους προσωπικότητα. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε για τον οποίο δεν έχει βγει κάποιο γονεϊκό εγχειρίδιο ή τεχνική, που θα μπορούσε να λειτουργήσει για όλους!  

5) Να κάνουν σχέδια για το μακρινό μέλλον 

Όταν έγινα για πρώτη φορά μαμά, είχα αυτή την τρελή ιδέα του να καταλάβω πως πρέπει να είμαι ως γονιός, όχι μόνο στα πρώτα στάδια ενός μωρού, αλλά σε κάθε στάδιο της παιδικής ηλικίας! Θυμάμαι χαρακτηριστικά να κρατάω τη νεογέννητη κόρη μου αγκαλιά και το στόμα μου να "τρέχει" για το πώς εγώ δεν θα ήθελα να έχει πάρα πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες όταν θα πηγαίνει σχολείο, λες και είχα την παραμικρή ιδέα τι σημαίνει να είσαι γονιός ενός παιδιού σχολικής ηλικίας. Αυτό ήταν χαζό από μέρους μου. Μην το κάνετε κι εσείς. 

Δεν υπάρχει χώρος στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου, για να γνωρίζει όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας γονέας, κατά τη διάρκεια της ζωής του παιδιού του. Η νεότερη κόρη μου δεν είναι καλά καλά τεσσάρων ετών κι έχω ήδη ξεχάσει πώς να κρατάω ένα μωρό. Το μυαλό μου είναι ήδη πολύ απασχολημένο με ζητήματα, όπως το να μάθω τα παιδιά μου να φέρονται σωστά κι οχι λες και τα μεγαλώνουν "λύκοι" ή το ν' ανησυχώ για το πόσων ετών πρέπει να είναι όταν τους επιτρέψω να έχουν κινητό! 

6) Να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους γονείς

Είναι τόσο εύκολο να κοιτάξετε άλλους γονείς και να νικήσετε τον εαυτό σας. Ναι, μερικές μητέρες φαίνονται ευκίνητες κι αδύνατες, όπως στην εφηβεία. Μερικοί γονείς δεν φαίνεται να χάνουν την ψυχραιμία τους, ακόμη κι όταν καθαρίζουν τον εμετό του μωρού απ' τα μαλλιά τους. Άλλοι μπορεί να φαίνονται γελοία οργανωμένοι και ούτε στο ελάχιστο στρεσαρισμένοι απ' τις υποχρεώσεις του μωρού. Δεν είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι προσποιούνται αλλά οτι εσείς δεν βλέπετε όλη την αλήθεια!

Η "σούπερ-αδύνατη" μαμά, μπορεί να υπέφερε από εμετούς σε όλη της την εγκυμοσύνη. Οι οργανωμένοι να έχουν στιγμές απόλυτης σύγχυσης και οι ψύχραιμοι να μένουν σ' ένα σπίτι με τα άπλυτα... "βουνό"! Είμαστε όλοι ένας συνδυασμός από δυνατά και αδύναμα σημεία. Κανείς μας δεν είναι εντελώς ανίκανος. Όχι, είμαστε όλοι, μόνο λίγο...ανίκανοι! Καλώς ήλθατε στη γονεϊκότητα. 

 

Το άρθρο διαβάσαμε στο https://www.bookish.com 

Μετάφραση-Επιμέλεια: www.4yourfamily.gr

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 27 Νοέμβριος 2014 12:46

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.